vineri, 24 februarie 2017

Incertitudine

In urma cu o saptamana, a explodat in media anuntul ca GM negociaza cu PSA vanzarea Opel. In prima instanta, reactiile au fost diverse, dar cand oficialii Opel din Europa au anuntat ca nu stiau de aceste negocieri, ca negocierile s-au purtat direct de catre oficialii GM din USA, brusc totul a incremenit. Era deja evident ca nu este o gluma. Si nu era vorba doar despre Opel ci si despre Vauxhall.
Apoi, rand pe rand, toate agentiile de presa din lume au inceput sa publice diverse materiale privind implicatiile pe care le-ar putea avea aceasta tranzactie. Devenea din ce in ce mai clar ca oficialii GM si PSA au avut in vedere toate aceste aspecte si ca nu este de gluma.
Primele reactii au venit de la angajatii Opel si Vauxhall Din Germania, UK, Spania si Polonia care si-au vazut amenintate locurile de munca, managerul PSA avand un oarecare renume de specialist in diminuarea pierderilor. De pe fundal, sunau amenintator reactiile sindicatelor. Angajatii Opel din Germania si Vauxhall din UK sunt membri ai celor mai puternice sindicate din cele doua tari. Au urmat intalniri la nivel inalt care s-au incheiat cu asigurarea ferma ca in eventualitatea preluarii Opel si Vauxhall, PSA nu intentioneaza sa inchida aceste capacitati de productie si nici sa faca disponibilizari. La avertismentele privind planurile de pensii GM, nu au aparut raspunsuri oficiale de la niciuna dintre parti.
Fanii Opel si Vauxhall din Europa au inceput sa murmure nemultumiti. Se simteau tradati. Au inceput sa apara reactii de la fanii celorlalte branduri sub care GM vinde aceleasi masini. Holden, Chevrolet, Buick. Nici GM si nici PSA nu au dat comunicate in aceasta directie. Probabil ca nu este suficient de important in acest moment.
Au urmat o ploaie de materiale in presa de pretutindeni. Analize fara sfarsit pe tema avantajelor si dezavantajelor pe care eventuala tranzactie le-ar aduce-o ambelor parti. Tehnologii, platforme comune, eficientizare de costuri, portofolii, piete castigate, piete pierdute. Cote de piata, numar de masini vandute. Clasamente, procente, venituri, cheltuieli, economii, profit.
Evident, nu au intarziat sa apara si ironiile pe aceasta tema. Unele mai cuminti, altele mai acide. Internetul este plin de glume, de caricaturi, de sigle Opel si Peugeot combinate.
Lasand la o parte glumele, vuietul presei, posibilele avantaje si dezavantaje pentru GM si PSA, totusi raman o serie de aspecte care vor fi influentate de o eventuala intelegere intre cei doi granzi.
In primul rand, nimeni nu-i poate contesta grupului GM dreptul de a vinde dreptul de proprietate asupra marcilor Opel si Vauxhall. Sunt proprietari si au dreptul de a dispune in aceasta privinta. Pe de alta parte, mereu, oficialii Opel/Vauxhall au acuzat dependenta de americani. De multe ori decizii luate la vest de Atlantic in privinta Opel/Vauxhall pareau rupte de realitatea europeana. De multe ori, automobilele Opel/Vauxhall au fost acuzate ca nu mai sunt automobile germane, avand in vedere patronatul american si utilizarea unor tehnologii in comun cu alte marci ale grupului GM. Poate ca parafarea tranzactiei ar putea insemna pentru Opel si Vauxhall « o eliberare », « un respiro ». Spun « ar putea » pentru ca din exterior nu cunoastem detaliile semnificative.  Nu se cunosc intentiile grupului PSA in privinta Opel/Vauxhall. Comunicatele de presa sunt doar comunicate de presa. Nu obliga la nimic.

De ce este neasteptata aceasta negociere ? Cele doua grupuri colaborau deja de mai multa vreme pe mai multe planuri. Opel tocmai planifica lansarea unor automobile noi, pe platforme de la Peugeot, Crossland X si Grandland X. La inceput de 2017, Opel a anuntat noile generatii de Opel Astra si Opel Insignia Grand Sport, masini care promit vanzari semnificative. Sa nu uitam de Ampera-e, automobilul electric. De asemenea, PSA are lansari noi, cu perspective de crestere a vanzarilor.  Deci, nimic nu anunta sau nu lasa sa se intrevada aceasta negociere. Parea ca ambele grupuri isi continua activitatea, fiecare pe propriul drum, sperand la un viitor mai bun.

            Se spune ca PSA ar dori de la GM tehnologia de fabricatie pentru Ampera-e, automobilul electric proaspat lansat care anunta o autonomie de 500 de km, comparabil cu Tesla 3. Nu stim in acest moment daca tranzactia o sa includa si tehnologia pentru Ampera-e.
Se mai spune ca PSA ar urmari sa castige o cota de piata mai buna, avand in vedere ca anul trecut, Opel/Vauxhall a vandut aproximativ un milion de unitati, in timp ce toate cele trei marci ale PSA au vandut aproximativ 1,5 milioane de unitati. Se stie insa ca in asemenea tranzactii se intampla ca rezultatul adunarii 1+1 sa fie diferit de 2.
Se mai spune ca PSA tinteste si o eventuala prezenta serioasa pe piata auto de dincolo de Atlantic, cu sprijinul GM. Este foarte posibil ca o eventuala intelegere a partilor sa contina si prevederi in acest sens.
            Se mai spune ca GM vrea sa scape de marcile Opel/Vauxhall care din 1999 au inregistrat pierderi. Nu se spune insa ca GM isi primeste « partea leului » pentru fiecare automobil sau piesa de schimb comercializata sub brandul GM, pentru fiecare solutie tehnica proprietatea GM, utilizata la Russelsheim, Lutton, Elsmere Port, Zaragoza sau Gliwice. Cat de rezonabila este aceasta « parte a leului » ? Poate odata o sa aflam.
            Se spune ca GM vrea sa vanda Vauxhal pentru ca se teme de consecintele Brexit. Cred ca Brexit-ul nu o sa afecteze prea mult brandul Vauxhall, intrucat atat productia cat si vanzarea de masini sub brandul Vauxhall are loc dincolo de Canalul Manecii, deci daca UK o sa Brexit, o sa o faca cu Vauxhall cu tot.

            Apar o serie de intrebari legate de consecintele pe care le-ar avea direct sau indirect parafarea intelegerii intre GM si PSA.
Cum o sa rezolve GM problema drepturilor de proprietate intelectuala asupra tehnologiilor utilizate si la alte automobile, care sunt fabricate si comercializate sub alte sigle ?  Practic, o sa existe pe piata in paralel, automobile identice, puse in vanzare de GM  (Buick, Chevrolet, Holden) cu automobile puse in vanzare de Opel si Vauxhall.
            Cum o sa rezolve grupul PSA problema concurentei pe aceeasi piata dintre Opel/Vauxhall si propriile marci, Peugeot Citroen si DS ? O sa fie nevoit sa faca anumite diferentieri intre marci, unele fiind duse in sus spre un nivel premium, iar altele urmand a fi mentinute la categoria de buget.
            Ulterior tranzactiei, eventual la urmatoarele generatii de automobile, PSA o sa incerce sa utilizeze platforme comune pentru mai multe automobile, inclusiv pentru modelele Opel/Vaauxhall. Este oarecum normal in aceasta industrie, unde eficienta costurilor este un deziderat. Intrebarea care se pune este cat de mult o sa influenteze spiritul francez masinile germane ? Si invers.
            O alta problema sensibila este aceea a lanturilor de reprezentante pe care le detin in acest moment in Europa atat Opel si Vauxhall cat si grupul PSA. Vor ramane acestea active in continuare sau vor fi nevoite sa se reprofileze ? Si daca suntem la capitolul reprezentante, trebuie sa amintim si despre partea de logistica (transportul automobilelor noi la dealeri cu tot ceea ce implica aceasta) si de partea de service, ulterior vanzarii, inclusiv furnizarea de piese de schimb in garantie si post-garantie.
Pe de alta parte, guvernele tarilor in care Opel/Vauxhall au capacitati de productie trebuie sa priveasca foarte serios problema, din punct de vedere social (locurile de munca, nivelul de salarizare, fondurile de pensii, etc...), din punct de vedere macroeconomic (PIB, balante comerciale, etc...) dar si din punct de vedere fiscal (impozite, taxe, asigurari sociale, etc...). O « reorganizare a afacerii Opel /Vauxhal » de catre noul proprietar ar putea insemna impozitarea in alte state (de exemplu Franta) a acestei activitati semnificative. Nu este de neglijat nici influenta pe care ar avea-o in industria pe orizontala, la furnizorii de subansamble pentru Opel/Vauxhall.

            Dar sa revenim la oameni. Dincolo de specificatiile tehnice, de dotari, de pretul de achizitie, etc... achizitionarea unui automobil este influentata si de factorul emotional, factor care poate avea la baza experienta proprie,  aspectul masinii, anturajul cumparatorului, patriotismul local, etc... Oare a incercat cineva sa cuantifice numarul de clienti care se vor pierde atat de Opel/Vauxhall cat si de PSA, dezamagiti de preluarea care se intrevede ?  Desi toti dealerii auto din lume vaneaza clientii care achizitioneaza flote, cred ca nu trebuie neglijati clientii individuali. Acestia sunt cei care promoveaza cu adevarat un brand, care ii ridica sau ii scad « cota de incredere ». Clientii de flote isi schimba foarte usor decizia, in functie de cele mai mici detalii, pe cand clientii individuali sunt cei mai fideli, cei care « duc steagul ».

            In aceste zile, milioane de oameni asteapta anuntul oficial privind finalizarea negocierilor dintre GM si PSA. Personalul angajat al Opel si Vauxhall in capacitati de productie, in centre de design, de cercetare-dezvoltare. Personalul companiilor private care lucreaza pentru Opel si Vauxhall. Retelele de logistica. Retelele de reprezentante si servicii post-vanzare. Comunitatile de fani ai Opel si Vauxhall. Pentru multi dintre acestia, decizia are doar impact emotional. Insa pentru majoritatea, decizia ar putea avea un impact asupra propriului loc de munca. Si asta pentru ca daca achizitioneaza Opel/Vauxhall, PSA o sa vrea pe buna dreptate sa isi impuna propriile conditii.
            Deci, asteptam. Care o sa fie anuntul ? O sa aflam in cateva zile.
Pana atunci,
incertitudine

Dupa o conferinta de presa de o ora, dupa "n" materiale media provenind de la ambele parti, incertitudinea persista.
O multime de vorbe frumoase. Pentru presa, pentru ochii lumii, pentru angajatii Opel, pentru clientii ambelor grupuri, pentru fani.
O multime de vorbe care se aseamana tot mai mult cu discursurile politice. Multe cuvinte. Putine intelesuri. Si mai putine certitudini.
Evident ca vorbim de o afacere privata. Evident ca ambele parti (de fapt 3, intrucat in ecuatie  a intrat si BNP Paribas) au dreptul sa decida. Totusi, ca la fotbal, nicio mare echipa nu ar mai fi mare daca ar fi parasita de jucatori si de fani. Sau ca in politica, niciun partid nu rezista fara membri de partid si fara alegatori.
Deci, ramanem inca o vreme in zona incertitudinii, cu speranta ca Opel o sa-si pastreze o amprenta proprie in grupul PSA. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu